Meer dan een website

Hashtags

Hoe zet je hashtags in?

Hoe zet je hashtags in? Het gebruik van hashtags in onlinemarketing is een veelgebruikte strategie om de zichtbaarheid en betrokkenheid van content op sociale media te vergroten. Hashtags zijn woorden of zinnen die voorafgegaan worden door een # symbool en helpen bij het categoriseren van berichten op sociale media. Door het gebruik van relevante hashtags kunnen marketeers hun content beter vindbaar maken voor gebruikers die geïnteresseerd zijn in een bepaald onderwerp of thema.

Hashtags zijn dus een krachtig hulpmiddel in onlinemarketing omdat ze helpen om berichten te categoriseren en te organiseren op sociale media platforms zoals LinkedIn, Twitter, Instagram en Facebook.

Laten we beginnen met enkele manieren waarop hashtags kunnen worden gebruikt in onlinemarketing:

 1. Bereik vergroten: Het gebruik van relevante hashtags bij berichten kan ervoor zorgen dat deze berichten meer bereik hebben en worden gezien door mensen die mogelijk geïnteresseerd zijn in de inhoud.
 2. Merkherkenning: Het gebruik van unieke, merkeigen hashtags kan helpen om de merkherkenning te vergroten en mensen aan te moedigen om over het merk te praten op sociale media.
 3. Campagnes promoten: Hashtags kunnen worden gebruikt om campagnes te promoten en mensen aan te moedigen om deel te nemen aan de campagne en berichten te delen met de campagne-hashtag.
 4. Evenementen: Hashtags kunnen worden gebruikt om evenementen te promoten en te organiseren, waardoor mensen op sociale media op de hoogte blijven en het evenement kunnen volgen en sneller getriggerd worden om deel te nemen.
 

Het is belangrijk om relevante hashtags te gebruiken die aansluiten bij de inhoud en het doel van het bericht of de campagne. Het gebruik van te veel hashtags kan echter ook averechts werken en leiden tot spammy en onleesbare berichten. Het is dus belangrijk om een goed evenwicht te vinden en te experimenteren met verschillende hashtags om te zien welke het beste werken voor jouw online marketingstrategie.

 

Hier een paar tips voor het effectief gebruik van hashtags in onlinemarketing:

 1. Onderzoek en kies relevante hashtags: Doe onderzoek naar populaire en relevante hashtags in jouw branche en gebruik deze in je berichten. Vermijd echter het overmatig gebruik van hashtags die niet relevant zijn voor je merk of inhoud.
 2. Maak eigen branded hashtags: Creëer eigen hashtags om jouw merk te promoten en betrokkenheid te vergroten. Deze branded hashtags kunnen worden gebruikt in eigen sociale media-inhoud, maar ook de content van jouw klanten.
 3. Gebruik trending hashtags: Doe mee aan trending topics en hashtags die relevant zijn voor jouw brand/merk en creëer inhoud die hierop inspeelt.
 4. Gebruik de juiste hoeveelheid hashtags: Gebruik niet te veel hashtags in één bericht, omdat dit als spam kan worden gezien en de kwaliteit van het content kan verminderen. Idealiter zou je 2-3 relevante hashtags per bericht kunnen inzetten.
 5. Monitor en analyseer jouw hashtag-gebruik om te zien welke hashtags het meest effectief zijn bij het vergroten van de zichtbaarheid en betrokkenheid van de inhoud op sociale media.
Hashtags, hoe zet je hashtags in?
Photo by Amy Vann on Unsplash

Laten we even inzoomen op twee soorten hashtags: Call-to-action (CTA) hashtags en Reflecterende hashtags.

 

Call-to-action (CTA) hashtags zijn bedoeld om gebruikers te motiveren om een actie te ondernemen, zoals het klikken op een link, het plaatsen van een reactie of het delen van een bericht. Maar hoe? Lees hier een paar tips:
 1. Gebruik specifieke CTA-hashtags die een bepaalde actie aanmoedigen, zoals #klikhier, #leesverder of #koopnu.
 1. Plaats CTA-hashtags op strategische plaatsen in het bericht, zoals aan het einde van de tekst of bij een afbeelding die de aandacht trekt.
 2. Combineer CTA-hashtags met branded hashtags om de herkenbaarheid van jouw merk te vergroten en de betrokkenheid van gebruikers te verhogen.
 3. Gebruik CTA-hashtags op meerdere socialemediakanalen om het bereik te vergroten en jouw doelgroep te bereiken op verschillende platforms.
 4. Monitor en analyseer jouw CTA-hashtags om te zien welke hashtags het meest effectief zijn bij het stimuleren van de gewenste actie en pas de strategie aan waar nodig.
 
 
Reflecterende hashtags worden gebruikt om inhoud te categoriseren op basis van de emoties of ideeën die het oproept bij de lezers of kijkers. Hoe kan je het beste reflecterende hashtags inzetten?
 1. Identificeer de belangrijkste thema’s die jouw brandinhoud uitdraagt, zoals #duurzaamheid, #zelfzorg of #automatisering. Gebruik deze thematische hashtags om de inhoud te categoriseren en jouw doelgroep te helpen de juiste inhoud te vinden.
 1. Gebruik hashtags die emoties weerspiegelen die de inhoud oproept bij de kijkers, zoals #inspirerend, #grappig of #verdrietig. Deze emotie-reflecterende hashtags kunnen helpen om de inhoud te onderscheiden en de juiste doelgroep te betrekken bij jouw brand.
 2. Doe mee aan trending hashtags die relevant zijn voor uw merk en uw inhoud. Dit kan helpen om uw bereik te vergroten en uw inhoud te promoten bij een breder publiek.
 

Ga aan de slag met #hashtags

Hoe de algoritmes van social media zoals Instagram precies werkt, zullen we nooit exact weten. Wel weten we dat het beïnvloed wordt door welke accounts je volgt, wat voor berichten je bekijkt en leuk vindt en welke hashtags daarbij horen. Het algoritme is namelijk bedoeld om de content die je ziet zo goed mogelijk bij je interesses te laten passen. Gebruik daarom relevante hashtags die iets over je content zeggen, zodat je bij de juiste doelgroep zichtbaar wordt.

Zorg ervoor dat al jouw hashtags specifiek en duidelijk zijn en dat ze de merkwaarden en thema’s van jouw brand weerspiegelen.

Over de blog

Wil je meer weten over online marketing, webdesign, SEO, social media campagnes en content creatie?

Dan ben je op de juiste plek! 

Studio ZEEBRA - minimalistisch webdesign en jouw sparringspartner in spe.

Bye-bye Writer's Block!

Trek de aandacht met woorden die werken! Laat mij jouw teksten een boost geven en indruk maken op je lezers.
Scroll naar boven