Meer dan een website

Gefocused werken, focus - studiozeebra.nl

Gefocust werken: Mijn zoektocht naar focus in een wereld vol afleiding

Het is een bekende strijd voor velen van ons: de constante afleiding die onze aandacht probeert weg te leiden van wat echt belangrijk is. Als fervent zoeker naar focus in een wereld vol prikkels, deel ik graag mijn persoonlijke ervaringen en ontdekkingen met jou.

Vorige week had ik het genoegen om een paar dagen heerlijk uit te waaien in de prachtige omgeving van de Mosel. Tijdens deze korte vakantie legde ik mijn telefoon terzijde en gebruikte ik mijn laptop alleen voor het opzoeken van heerlijke recepten. Ik dook in een fascinerend boek en tijdens mijn wandelingen liet ik mijn gedachten de vrije loop. Deze rustgevende ervaring bracht me tot het besef dat, ondanks mijn groeiende bewustzijn van de drukte in het leven – werk, gezin en sociale verplichtingen – het van cruciaal belang is om bewust de prikkels te benoemen en er iets mee te doen. Het besef dat ik altijd onderweg ben, zonder een vaste stip op de horizon of een definitief einde aan deze reis. Alles verandert voortdurend, en daarom is het soms van vitaal belang om stil te staan bij hoe we de dingen doen en, indien nodig, aanpassingen te maken. Wat gisteren werkte, hoeft vandaag niet noodzakelijk hetzelfde effect te hebben. Daarom deel ik graag enkele leuke tips en trucs die ik zelf toepas in mijn voortdurende zoektocht naar focus in een wereld vol afleiding.

De strijd tegen afleiding

Ken je dat gevoel wanneer je net in een flow zit, maar dan plotseling afgeleid wordt door een eindeloze stroom van notificaties en verleidingen? Voor mij was dit een dagelijkse realiteit waar ik mee worstelde. Het leek alsof elke keer dat ik probeerde te focussen op mijn taken, er wel iets was dat mijn aandacht probeerde te kapen.

Op zoek naar focus

Ik besloot dat het tijd was om iets te veranderen. Ik ging op zoek naar manieren om afleiding te weren en mijn focus te herwinnen. Door middel van trial-and-error ontdekte ik verschillende technieken en strategieën die mij hielpen om mijn productiviteit te verhogen en meer gedaan te krijgen in minder tijd.

Hier zijn mijn top drie tips voor gefocust werken:

   • Schrijf je dagplanning uit, maar wees realistisch: Het is verleidelijk om je dag vol te plannen met allerlei taken en activiteiten, maar wees realistisch over wat haalbaar is. Plan bijvoorbeeld maximaal 6 uur aan werk in, wetende dat er altijd ad hoc taken zullen zijn die je tijd zullen opslokken. Onthoud: ad hoc werk is ook werk!

    • Neem regelmatig pauzes en strek je benen: Pauzes nemen is essentieel voor het behouden van focus en productiviteit. Ikzelf ben in de luxepositie dat ik de meeste dagen vanuit huis werk, waardoor ik mezelf en mijn viervoeter Caya een lange lunchwandeling gun. Zelfs als er een klant bij mij is, gaat die gewoon mee. Tijdens de wandeling orden ik alles in mijn hoofd en ontstaan vaak de beste gesprekken of fijne stiltes die rust brengen.

     • Zet afleiding uit tijdens focuswerk: Tijdens gefocust werk is het belangrijk om alle afleiding uit te schakelen. Zet je e-mail uit, zet je telefoon op stil en schakel alle meldingen op ‘niet storen’. Plan specifieke tijden in voor het beantwoorden van e-mails, zodat je niet constant onderbroken wordt tijdens je werk. Als het een keer niet lukt, is dat oké. Neem een moment om je focus te verleggen en pak het daarna weer op.

    Elke dag ontdek ik nieuwe dingen en probeer ik te ervaren wat wel voor mij werkt en wat niet. Dus, gun jezelf om te onderzoeken onder welke omstandigheden en planning jij goed kunt functioneren, zowel op werkgebied als in je rustmomenten. Het is een voortdurende zoektocht, maar met de juiste strategieën kun je je focus verbeteren en meer bereiken dan ooit tevoren.

    Over de blog

    Wil je meer weten over online marketing, webdesign, SEO, social media campagnes en content creatie?

    Dan ben je op de juiste plek! 

    Studio ZEEBRA - minimalistisch webdesign en jouw sparringspartner in spe.

    Bye-bye Writer's Block!

    Trek de aandacht met woorden die werken! Laat mij jouw teksten een boost geven en indruk maken op je lezers.
    Scroll naar boven